Tüp Bebek (IVF) Tedavisi Nedir?

kibris tup bebegimTüp bebek, çeşitli nedenlerle çocuk sahibi olamayan çiftlerin bu sorununu aşmada kullanılan bir tedavi şeklidir.

İnfertilite toplumun yaklaşık %20 kadarını etkilemektedir. İnfertilite nedenleri her zaman kadına ait nedenler değildir, bir o kadar da erkeğe ait nedenler vardır.

Yumurtalıkların Uyarılması

İlaçlarla yumurtlama, ovulasyon, olayının uyarılmasıdır. Yumurtalıklarda follikül gelişmesi,ve dolayısıyla bir siklusta çok sayıda yumurta elde edilmiş olur. Tedavilerle aynı zamanda ovulasyon,
yumurtlama zamanı, ilişki, aşılama, ve diğer İVF prosedürleri en uygun zamanlama sağlanarak uygulanabilir.

Fertilite tedavisinde en sık kullanılan ilaçlarklomifensitrat, gonadotropinler, metformin, ve parlodeldir.

Klomifensitrat (Klomid),tablet formundadır. Genellikle seyrek veya uzun silklusları olanlarda kullanılır. FSH ve LH hormonlarının salımınıstimüle ederler. Bunlarda yumurta gelişiminde önemli hormonlardır. Buajanların 4-6 siklus  kullanımından sonra gebelik oranı %35-40’dır. Bilinmesi gereken en düşük etkili doz en iyisidir. Birçok kişi birkaç ay içerisinde düşük doz kullanımı ile hamile kalır. Çoğu va kada 6 siklustan fazla kullanımı yararsızdır. Enjektable formdaki ilaçlara geçmemiz gerekir. Gonadotropinler (Repronex,Menopur (FSH ve LH içeren);Follistim, Bravelle, Gonal F  (FSH içeren) enjektable formda olan ilaçlardır.

Her hasta kendi içinde ayrı değerlendirilmelidir. Bu ilaçlar oldukça etkili gebelik oranı kabaca %50 civarındadır. Tedavi esnasında hasta kan ve USG iletakip edilir. Ayda genellikle 3-4 vizit gereklidir. İğne formundaki ilaçlar daha iyi  kalitede yumurta ve rahim içinin gelişimini sağlar.

Glucophage (Metformin) insülin seviyesini düşürmek için kullanılır. Polikistikoversendromu olan hastalarda endokrin anormallikleri 2-3 ay içerisinde normale dönüştürdüğü gözlenmiştir. Metformin kullanılması ile saç dökülmesinde  azalma, yüz- vücut,kıllanmasında azalma, yüksek kan basıncının normale gelmesi, adetlerde düzelme, kilo kaybı ve normal fertilite sağlanabilir. Parlodelprolaktin seviyesini düşürmek için kullanılır.

Tüp bebek yöntemleri:

Tüp bebek yöntemleri olan: İn vitrofertilizasyon (IVF) ve Mikroenjeksiyon(lCSl), kadının yumurtalarının, eşinin spermleri ile laboratuar ortamında bir araya getirilerek döllenmesini sağlayan
yardımcı üreme yöntemleridir.

Diğer yardımcı üreme teknikleri başarısız olduğunda kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem kadının yumurta gelişiminin takibi, yumurta veya yumurtaların toplanması ve laboratuvar ortamında, bir sıvı medyum içerisinde spermlerin yumurta veya yumurtaları döllemesi olayıdır.

Sitedeki bilgiler doktor yada eczane danışmanı yerine geçmez. Sitedeki bilgi ve yorum ve görüntüler bilgilendirme amaçlıdır. Tanı yada tedaviye yönlendirme amaçlı değildir. Tanı ve tedavi için bir doktora başvurunuz.
X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek